kazakistan bayrak
20 Kasım 2018

Kazakistan

ile admin

Kazakistan
Kazakistan (Kazakça: Қазақстан, Qazaqstan, /qɑzɑqstɑ́n/ , Kazakhstan, Qazaqstan), resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti (Kazakça: Қазақстан Республикасы, Qazaqstan Respwblikası), Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız devlettir. Kazakistan, (Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Keneşi ve TÜRKSOY’un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile (Batı Avrupa’nın yüzölçümü kadar) dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkezüssü, Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

Komşuları olarak kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan, doğuda Çin bulunur. Ülkenin ayrıca Hazar Denizi ve Aral Gölü’ne kıyısı vardır.

Bağımsızlığın kazanılmasına doğru 1989 yılında 16.464.464 kişi olan ülke nüfusu, 1999 yılına gelindiğinde Slav ve Almanların ülkeden göç etmeleriyle 14.900.000’e kadar düşmüştür. 2010’da bu sayı 16.500.000’e yükselmiştir. Ülke bugün nüfus bakımından dünyanın 60. büyük ülkesi olmakla birlikte, kilometrekare başına 5,5 insan ile 210.’dur.

Bunu da oku :  Kazakistan'da Latin Alfabesi

Kazakistan Cumhuriyeti 1991 yılında siyasi haritalarda belirerek Avrasya’nın merkezinde konumlanmıştır. Kaynağı Türkçe olan Kazak kelimesinin anlamının “hür adam” olduğu düşünülmekte ve bu lakabın tarihsel olarak hürriyetlerine düşkün yörüklerden oluştuğu göz önüne alındığında yerinde bir tanımlama olduğu ortaya çıkmaktadır.

Binlerce yıl boyunca, bu yörükler kalabalık büyük baş hayvan sürülerini gütmüşler, bölgenin yamaçları ve nehir vadilerinde zengin toprakları işlemişlerdir. Değerli kürklerin sevk edildiği tarihi İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun her ikisi de bölgeden geçerek Kazakistan’ı kültürel, ticari ve ekonomik anlamda Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü konumuna getirmiştir.

Kazakistan’a Hoşgeldiniz
Artık tüm dünyayı büyüleyici gelenekler, inanılmaz güzellikteki el değmemiş doğa veya titizlikle harmanlanmış eski ve modern için arama yapmanız gerekmiyor: sadece Kazakistan’a gelin. Kazakistan’da misafirler Avrasya’nın kalbini tanırken, en iyi şekilde misafir edileceklerdir.

Başkenti Astana olan Kazakistan, 5 coğrafi bölgeye 14 eyalete ayrılır. Bu bölgeler Merkez Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Güney Kazakistan, Doğu Kazakistan ve Batı Kazakistan’dır. Eyaletleri ise Akmola, Aktöbe, Almati, Atırav, Batı Kazakistan, Doğu Kazakistan, Güney kazakistan, Jambıl, Karagandı, Kızılorda, Kostanay, Kuzey Kazakistan, Mangistav ve Pavlodar’dır. Bu eyaletlerde toplam 319 il vardır. Eski başkenti Almaata (Almati) olan Kazakistan’ın en önemli ikinci şehridir. Diğer önemli şehirleri Atyrau, Baykonur, Çimkent, Ekibastuz, Karaganda, Kostanai, Taraz, Semey, Kızılorda, Pavlodar, Öskemen Uralsk ve Turkestan’dır.

Bunu da oku :  Kazakistan'ın Başkentinin yeni ismi 'Nursultan'

Kazakistan vizesi

5/5 - (7 votes)
(Visited 1.593 times, 1 visits today)