Kazakistan’da Latin Alfabesi
Kazakistan’da 2017 yılı ekim ayında kabul edilen Latin alfabesi güncellendi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak alfabesinin yeni sürümünün güncellenmesini öngören kararnameyi imzaladı.
Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayımlanan kararnamede, 32 harften oluşan kesme işaretlerinin çıkarıldığı alfabenin yeni sürümü sunuldu.
Geçen yıl ekim ayında onaylanan ve kesme işaretlerinin kullanıldığı Latin alfabesi, toplumda tartışmalara neden olmuş, uzmanlar, alfabenin değişebileceğini ileri sürmüştü.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişle ilgili imzaladığı kararnameye göre 32 harf içeren yeni alfabeye 2025 yılında tamamen geçilmiş olması gerekiyor
2025 Yılında Geçiş Süreci Tamamlanacak
Buna göre 2018’den itibaren ders kitaplarının 32 harften oluşan yeni Kazak alfabesiyle basılması ve 2025’e kadar tüm kitap, süreli yayın ve resmi belgelerin Latin alfabesiyle yayınlanması planlanıyor.
Kazakistan’da 2018’den itibaren ders kitaplarının 32 harften oluşan yeni Kazak alfabesiyle basılması ve 2025’e kadar tüm kitap, süreli yayın ve resmi belgelerin Latin alfabesiyle yayınlanması planlanıyor.
Mevcut Kazak alfabesinde ise 42 harf bulunuyor. Kazakistan’da 1929-1940 yılları arasında Latin alfabesi kullanılmış ve en son Kiril alfabesine geçilmişti.
Latin alfabesi veya Roma alfabesi, antik Roma tarafından Latince yazmak için kullanılan yazı sistemidir. Latin alfabesi, görsel olarak Eski Yunan alfabelerine benzerdir. Eski Yunan alfabesi ise aslen günümüz modern alfabelerin temeli olan Fenike alfabesinden türemiştir. Roma’nın erken dönemlerinde Etrüskler tarafından kullanılan Cumae Grek alfabesi zamanla Etrüsk alfabesine evrimleşmiş, Romalılar bu alfabeyi benimseyerek geliştirmişlerdir.
Latin alfabesinde 23 harf bulunur. Alfabeyi oluşturan büyük ve küçük harfler, sırasıyla aşağıdaki biçimde yazılır. Latin alfabesi şu anda dünyada en yaygın kullanılan alfabedir. Latin alfabesini kullanan ilk dil Eski Latincedir. Günümüzde Latince olarak bilinir.