Kazakistan’ın Başkentinin yeni ismi ‘Nursultan’
Kazakistan’da başkent adı Nursultan olarak değiştirildi
Kazakistan’da 28 yıl devlet başkanlığı yaptıktan sonra dün sürpriz bir şekilde istifasını açıklayan Nursultan Nazarbayev’in adı başkente verildi.
Kazakistan’ın başkenti Astana’nın adı eski devlet başkanının onuruna Nursultan olarak değiştirildi.
Karar, Kazakistan Senato Başkanı Kassım Jomart Tokayev’in parlamentoda yemin ederek devlet başkanlığı görevini resmen devralmasının hemen ardından verildi.
Tokayev devlet başkanlığını devralmasından saatler sonra parlamentoya başkentin isminin Nursultan olarak değiştirilmesi teklifi verdi. Kazakistan parlamentosu teklifi kabul ederek başkentin ismini değiştirdi.
Kazakistan’ın daha önce Almatı olan başkenti, 1997 yılında Kazakça’da “başkent” anlamına gelen Astana ile değiştirilmişti.
Almatı aynı zamanda ülkenin ticaret merkezi ve en kalabalık kenti.
Öte yandan parlamentonun üst kanadı Senato’nun Tokayev’den boşalan başkanlık görevine ise Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva seçildi.
Senato başkanlığı ülkenin siyasi hiyerarşisi bakımından devlet başkanlığından sonra ikinci sırada geliyor.
Anayasaya göre, devlet başkanının istifası veya ölümü halinde görevi Senato başkanı devralıyor.
Nursultan – Astana (Kazakça: Астана)
Astana (Kazakça: Астана) ya da resmî adıyla Nursultan (Kazakça: Нұрсұлтан), Kazakistan’ın başkenti ve ikinci büyük şehridir. Şehir, Kazakistan’ın kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde İşim Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. 1998’de Kazakistan’ın başkenti ilan edilmiş olup insanların ülkenin güney kesiminde yığılmasını önlemek amacıyla Almatı’dan buraya taşınmıştır. Astana, ülkenin en büyük kenti Almatı ile birlikte doğrudan yönetilen cumhuriyet şehri statüsüne sahiptir. Şehrin nüfusu 1 Aralık 2017 tarihi itibarı ile 1,029,556’dır.
Astana, Kazakistan’ın başkenti olduktan sonra büyük bir değişim gösterdi. Modern Astana planlı bir başkent olup ana planı Japon mimar Kishō Kurokawa tarafından tasarlandı. Kazakistan hükûmetinin merkezi olan Astana, Parlamento Binası, Yüksek Mahkeme, Ak Orda Sarayı ve çok sayıda devlet dairesi ve ajansının yanı sıra birçok fütüristik bina, otel ve gökdelene ev sahipliği yapmaktadır. Astana ayrıca kapsamlı sağlık, spor ve eğitim sistemine sahiptir.
Tarihçe
Astana, Kazakça’da “başkent” anlamına gelmektedir.
Astana, 19. yüzyılda Çarlık Rusyası döneminde Akmolı (“beyaz mezar”) ve Akmolinsk adları ile bilinmekteydi. 1961 yılında Sovyetler Birliği döneminde Bakir Topraklar Projesi sırasında Tselinograd adını aldı. 1991 yılında Kazakistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Akmola olarak değiştirildi. 1998’de şehrin ülkenin yeni başkenti olmasıyla Astana olarak değiştirildi. 2019’da ise 28 yıl devlet başkanlığı yapan Nursultan Nazarbayev’in görevden çekilmesini takiben kendisinin onuruna şehrin adı Nursultan olarak değiştirildi.
İdari bölümler – Nur-Sultan’ın ilçeleri
Nur-Sultan idari olarak dört ilçeye (аудан awdan) ayrılmaktadır. İlk olarak Almatı (Алматы) ve Sarıarka (Сарыарқа) ilçeleri 6 Mayıs 1998 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kuruldular. Kentin sol yakası olarak da bilinen Yesil ilçesi (Есіл) 5 Ağustos 2008 tarihinde kuruldu. 16 Mart 2018 tarihinde dördüncü ilçe olan Baykonur ilçesi (Байқоңыр) ise Sarıarka ve Almatı ilçelerinden alınan topraklarla kuruldu.
Kazakistan’da 6 Temmuz, Başkent Günü olarak biliniyor. 16 Aralık 1991’de bağımsızlığını ilan eden Kazakistan, 1997’de ülkenin başkentini güneydeki Almatı’dan kuzeydeki Akmola kentine taşıma kararı aldı.